“Hver fugl synger med sit næb. Farverige ordsprog til hverdagsbrug” beskriver på godt 100 sider de danske ordsprog, deres historie og brug.

Et ordsprog er et dobbelttydigt udsagn, der udtrykker en sandhed om et alment fænomen. Ordsproget om, at hver fugl synger med sit næb er således på et plan et udsagn om fugle, men på et andet plan et udsagn om, at mennesker udtrykker sig forskelligt, hvilket både kan udlægges som et argument for ytringsfrihed, og som en bagatellisering af folks forskellige synspunkter i stil med “han snakker som han har forstand til”.

Ordsproget er så gammelt, at ingen ved, hvornår det er opstået, men det er viklet ind i den danske historie og findes f.eks. i Grundtvigs sang “Velkommen i det grønne”, hvor det hedder

Hver fugl må synge med sit næb, / og livet, kan vi skønne, / var uden sang kun slid og slæb. / Velkommen i det grønne.

Men det anvendes også dagens medier. Ordnet.dk nævner f.eks.

Hver fugl synger med sit næb, siger man. Og heldigvis har danske standupkomikere også hver deres måde at være morsomme på. Pol2015
Enhver fugl synger med sit eget næb. Begynder ledelsen at hakke på tonefald, bliver det problematisk at ytre sig. JyP2013
 
“Hver fugl synger med sit næb” indeholder bidrag af en række sprogfolk med tilknytning til Den Danske Sprogkreds, herunder Bent Christensen, Ingelise Hallengren, Dan Hellum, Karsten S. Mogensen, Johan de Mylius, Johannes Nørregaard Frandsen, Karin Louise Sigurskjold, Poul Sørensen samt Lise Bostrup, der også har redigeret den. Bogen er illustreret af billedkunstneren Gert Ejton.
 
“Hver fugl synger med sit næb” ligger i forlængelse af Sprogkredsens to tidligere udgivelser: “Med ja-hatten på. Idiomatiske vendinger i moderne dansk” og “Med professorhatten på. Idiomatiske vendinger med historie” (2021).
 
“Hver fugl synger med sit næb” har ISBN-nummeret 978-87-92000-90-3 og koster 149 kr. inkl. moms, men ekskl. porto. Bogen kan bestilles gennem alle boghandlere og Forlaget Bostrup.