At reise i en Luftballon

Hvad er bouts rimés?

Bout rimés betyder enderim, og man bruger betegnelsen om en leg, hvor en person giver en anden en række enderim, som vedkommende så skal skabe et digt over i løbet af et bestemt tidsinterval.

Bouts rimés begyndte i Frankrig i 1600-tallet, hvor digterne udfordrede hinanden med særprægede rim, den blev brugt af adelsfrøkner, der ønskede at få en sonet om sig selv, og den blev brugt som selskabsleg blandt franske poeter, når de mødtes over et glas god hvidvin på de parisiske cafeer.

Genren blev i det 18. og 19. Århundrede kendt over hele Europa, og H.C. Andersen fik ofte opgivet enderim på de herregårde, han besøgte. Han elskede disse opgaver og skabte sjove og finurlige digte, som nu er tilgængelige for alle.

Tildelingen af H.C. Andersen-medaljen til Jørgen Skjerk

P1040641 For sit arbejde med indsamlingen af uudgivne tekster af H.C. Andersen fik Jørgen Skjerk onsdag d. 9. april 2014 H.C. Andersen-medaljen. Medaljen overraktes af H.C. Andersen-Samfundets formand Claus Tilling, og tildelingen foregik i Kompanisalen, Kompanistræde 39 i Københavns centrum.