I år er det 130 år siden, at de første unge kvinder rejste fra Polen til Lolland-Falster for at påtage sig det hårde arbejde med at luge mellem sukkerroerne på de store, flade marker. Det begyndte som sæsonarbejde, men mange af pigerne blev boende på øerne, giftede sig med danske mænd og de satte deres præg på området med deres navne, spisevaner og katolske tro for slet ikke at tale om deres mange børn, børnebørn og oldebørn, der stadig føler en vis tilknytning til Polen og Ukraine, for mange af roepolakkerne kom fra Galicien, der i dag er en del af Ukraine.

Polakkerne blev primært indkvarteret i såkaldte polakkaserner, og på markerne blev de holdt i ave af opsynsmænd, der ofte selv var af polsk-galicisk afstamning.

Måske havde de første polske roepiger tænkt sig at vende hjem til Polen med tasken fuld af danske kroner, men mange af dem giftede sig med danske mænd og fik børn, børnebørn og oldebørn, der for hver generation kendte mindre og mindre til deres polske rødder.

Der findes dog stadig tydelige spor af roepolakkerne i navngivning, madvarer, religion, traditioner og billedkunst, og den lokale Forfattergruppe Os hernedefra vil på kulturnatten den 29. september fra kl. 16 til 18.30 læse digte, noveller, erindringer, faglitteratur og sågar uddrag fra datidens politirapporter, hvor man blandt andet kan høre om ”den polske hønsetyvsbande” og ”polakken, der forsvandt”.

De deltagende forfattere er:

Lise Bostrup (erindringsteksten I skole under roekampagnen), Torsten Elsvor (digtet Hvervekontoret i Krakow), Karen Hougaard Larsen (En historie fra Et lollandsk forbryderalbum), Karen Zubari (sangene Fra plutte til sølvske og Vorherres Mesterværk), Else Lefmann (teaterstykket Historien om den kæmpestore kolossale roe), Nils Hartmnn (historien Niels Pæsens Møgbane), Bente Sonn (historien om Polakkasernen), Rainer Verhoeven (essayet Sukkerroer, sukkerrør, roer og kartofler som identitetsskabende planter).og Emil Probst (digtet Roen, der fik udlængsel) og Carsten Aner (novellen Landsbyskolen på Falster). Flere af teksterne findes i antologien Os hernedefra, som udkom på Forlaget Bostrup i 2022.

Sted og tid

Kulturnatten i Glassalen på biblioteket i Nykøbing F den 29. september fra kl.  16 til 18.30

Kontakt

Kontakt formanden for Forfattergruppen Os hernedefra Lise Bostrup på LiseBostrup@gmail.com eller 26 71 78 37.